INGYEN SZÁLLÍTÁS 30 000 FT FELETTI VÁSÁRLÁS ESETÉN

Hogyan válasszuk ki a késeket úgy...

30.09.2022

... hogy a kincseinkké váljanak

Hogyan válasszuk ki a késeket úgy...

A világhírű mesterszakács, Wolfgang Puck mosolyogva mesél egy gyerekkori történetet a vasárnapi hússzeletről. Arról, hogy hetente csak egyszer ehetett húst, és hogy a helyzetből hogyan „vágta ki” magát. A vasárnapi schnitzel-t két részre vágta, a másik felét eltette hétfőre – így egy héten kétszer ehetett húst. Akkoriban valószínűleg nem igazán érdekelte, hogy milyen késsel. Viszont a hírneve tetőfokán, amikor például az Oscar-gála cateringjét vezényelte, csak úgy egy tökéletes felszerelés nélkül nem jutott volna messzire. De még a házi séfek is nagyon jól tudják, hogy a megfelelő kések valóságos kincsnek számítanak a konyhában.




A szeletelésben törjön az élre

Előző cikkünkben kifejtettük, hogy miért nem elég a konyhában 1 kés. A késfajták alapfelosztását már bemutattuk. Ha a háztartásában egy igazi Wolfgang Puck szeretne lenni, és nemcsak egy egyszerű otthoni szakács, akkor szükséges, hogy az ismereteit folyamatosan elmélyítse. Így nemcsak a megfelelő felszerelést fogja kiválasztani, de a többi szakácsot is kiiskolázhatja.







Az egyes számú „profi játékos”
a főszakács kése

Kezdetben érdemes kiválasztani azt a kést, amelyet a leggyakrabban fog használni. A sztárjátékost. Aztán köré építheti a saját összeállítását. A Lunasol Premium főszakács kés egyesíti a nagyméretű, egyben fürge kés előnyeit. Kiváló minőségű, jégben edzett, német acélból készült, amelyet teljes egészében egy kemény POM-műanyagból készült ergonomikus markolatba eresztettek.

Így a kezében magabiztosan fogja tartani a hús vagy a zöldség szeletelése közben. Vagy például a fokhagyma szétzúzására kiválóan megfelel a kés lapja – azzal a látvánnyal együtt, hogy profi szakácsként fogja a fokhagymát az „asztalhoz csapni”.

Az egyes számú „profi játékos” a főszakács kése



A késpenge alapanyaga kifejezetten fontos

Vajon egy lovag megnyerné a csatát, ha papírkardja lenne? Hasonlóképpen, sikeres volna-e egy szakács, ha a kés pengéje nem minőségi alapanyagból készült volna? A hatékony munkavégzéshez a damaszkuszi vagy rozsdamentes acél penge választását javasoljuk. A rozsdamentes acél nem igényel gyakori késápolást, ellenáll a korróziónak, tehát hosszú időn át nem változik meg a formája. Ezt a késfajtát a leginkább a santoku kés képviseli. A damaszkuszit az eredeti, csodálatos mintái teszik különlegessé, amelyek az évgyűrűkre emlékeztetnek. A rozsdamentes acéltól a megjelenésében különbözik, egyébként nincs sok különbség közöttük. Emellett strapabíró és a karbantartása is egyszerű. Nálunk például a Lunasol Platinum damaszkuszi acélból készült konyhakést választhatja.


A késpenge alapanyaga kifejezetten fontos 1
A késpenge alapanyaga kifejezetten fontos 2






A keményebb acél magától értetődően jobb?

A keményebb acél magától
értetődően jobb?

Talán ismerősen hangzik. Egyik nap úgy érzi, mintha egy mamutfenyőt is át tudna szelni, néhány nap múlva pedig már egy főtt répát is alig. Ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a kés nem minőségi. Valószínűleg ez az a fajta lágyacél penge, amelynek megvannak az előnyei és hátrányai. Egyszerre ellenállóbb az ütésekkel szemben és hajlékonyabb, így a pulyka szeletelésében is nyerő lesz. Másrészt természetes, hogy gyakrabban kell csiszolni.

A kemény acél viszont sokáig éles marad, de törvényszerűen nem olyan hajlékony, és a kemény ütődéseket megsínyli.

És mit szólna az arany – vagy inkább acél – középúthoz? Mindkét fajta előnyeit egyesíti a Premium S-Art kés, amely a művész, Reto Bärschi formatervezése alapján készült. Megtartja az élességét, ugyanakkor hajlékony és strapabíró.







A megfelelő késformával
igazi konyha-nindzsa lesz

Önnek a japán vagy a német késforma felel meg? A „hintázó” szeleteléshez a kerekebb, német stílusú pengék alkalmasabbak.

Egy igazi konyhai szamurájnak azonban szüksége van egy egyenesebb pengéjű japán santokura is, amely kiválóan alkalmas a felülről történő aprításhoz. A lapján lévő barázdáknak hála a zöldségek nem tapadnak rá a szeletelésük során. Lapátként is funkcionál, hogy a zöldségek gyorsan a serpenyőbe kerüljenek. A santoku kések széles pengéjén kívül pedig a széles választékuknak is örülni fog.

A megfelelő késformával igazi konyha-nindzsa lesz




Könnyítse meg a sushi elkészítését és a hal kifilézését


Könnyítse meg a sushi elkészítését
és a hal kifilézését

Ön is rajong a sushiért? A sushihoz a legjobb kés az, amelyiknek csak egyik oldala csiszolt. Tökéletes a hal igényes kifilézéséhez is, mivel könnyedén elválasztja a bőrt a hústól.

Lunasol Premium S-Art sushikésünk pengéjének a jobb oldala csiszolt – tehát jobbkezeseknek való. Ugyanakkor a használatát egyéb élelmiszereken nem javasoljuk, mivel a vágás hajlamos elcsúszni. Ebben az esetben használja helyette a hagyományos, kétoldalas kést.







Alapvetően fontos
a kényelmes késmarkolat

Vajon Roger Federerből lett volna-e teniszkirály, ha az ütő nem ül a kezében? Ehhez hasonlóan a szakácsok világranglistáján sem lehet feljebb lépni a megfelelő markolat nélkül. A fogásának kényelmesnek kell lennie. Azután jöhetnek számításba a további kritériumok. Például az alapanyag.

Alapvetően fontos a kényelmes késmarkolat




A műanyag és az üvegszálas strapabíró, a fa egyedülálló


A műanyag és az üvegszálas strapabíró,
a fa egyedülálló

Valószínűleg a leggyakrabban a műanyag markolatot használják. Még a kiélezett helyzetekben sem fogja cserben hagyni – strapabíró, könnyen karbantartható és nagyon sokáig kitart. Az üvegszálas hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, és szintén rendkívül szilárd. Ha viszont a fáért rajong, akkor a dobozban tárolt Basic steakkés készlet mindenképpen érdekelni fogja. Természetesen több törődést igényel, de az egyedisége örömmel fogja eltölteni a szívét – ugyanis nincs két egyforma famarkolat.







Tesztelje az egyensúlyát

A gulyás főzésénél érvényes az – amennyi hús, annyi hagyma szabály. Ugyanezt az elvet alkalmazhatjuk a kés két fő részére is. A pengének és a markolatnak azonos súlyúnak kell lennie, hogy jól lehessen irányítani, és ne sérüljön a csukló. Ezt hogyan állapíthatja meg? Helyezze a kést a mutatóujjára, pontosan a penge és a markolat közötti helyen. Ha egyik vége sem billen lefelé, akkor a kés tökéletesen kiegyensúlyozott.

Tesztelje az egyensúlyát




A késkészlettel helyet és időt spórol


A késkészlettel helyet és időt spórol

Ha nem szeretné az egyes modelleket külön-külön megvásárolni, akkor a 6 különböző késből álló Profi-Line készlet a rozsdamentes acél pengével és a műanyag markolattal lesz Önnek a tökéletes. Ráadásul a praktikus bambuszállvány a késeket mindig a keze ügyében tartja a munkaterületén.




Rendelje meg a konyhai késeket online

Reméljük, hogy hasznos információkhoz jutott, és már tudja, hogyan válassza ki a megfelelő konyhakést.
A következő részben egy másik érdekes témával foglalkozunk, úgyhogy bátran kövessenek minket.

button
badge