Hasznos jótanácsok az evőeszközök tisztítására
31.01.2023Növelje a lehető leghosszabbra az élettartamukat
A rozsdamentes acél evőeszközök rendkívül tartósak, ízsemlegesek, egészségre ártalmatlanok és mérettartók. Idővel azonban még a legjobb minőségű evőeszközökön is kialakulhatnak lerakódások vagy matt foltok. Hogyan kerülhetjük ezt el?
Alapvető dolog, hogy az evőeszközöket minden használat után el kell mosni. Ezzel megelőzi azt, hogy az élelmiszerrel huzamosabb ideig érintkezzenek, ami károsíthatja vagy elszínezheti a felületüket. Ha megfogadja ezt a néhány jótanácsot, az evőeszközei sokkal tovább fognak ragyogni, mint azt remélné.
Evőeszközápolási tippek:
Kézi mosogatás:
•
Minden használat után azonnal mossa el az evőeszközöket.
• Huzamosabb ideig ne hagyja a mosogatóban vagy vízben áztatva. A vízben
lévő ásványi sók károsíthatják a felületüket.
• Tisztításkor használjon puha szivacsot és olyan tisztítószert,
amelynek nincsenek súroló (koptató) tulajdonságai. A fém dörzsi szivacs
szóba se jöhet.
• Mosogatás után törölje szárazra egy puha törlőkendővel.
Mosogatás mosogatógépben:
•
Ne hagyja a piszkos evőeszközöket sokáig a zárt, nedves
mosogatógépben.
• Ellenőrizze a só és a folteltávolító öblítőszer mennyiségét, és
a megfelelő adagolásukat.
• Évente legalább egyszer, de a legjobb lenne háromszor eltávolítani a
mosogatógépből a vízkövet.
• Ellenőrizze, hogy az evőeszközök alkalmasak-e a mosogatógépben
történő mosogatásra. Ha az evőeszközöket a webáruházunkban vásárolta
meg, akkor ezt az információt a SolaPoint weboldalon a termékleírásban
találja meg.
• Az evőeszközöket a kosárba fejjel felfelé helyezzük. A legjobb volna
egy evőeszközfiókban külön tárolni őket, hogy ne érjenek egymáshoz.
A megfelelő különválogatás megvédi a karcolásoktól és foltoktól.
• A mosási ciklus befejeztével azonnal vegye ki, és egy törlőkendővel
törölje szárazra.
• Az ezüstözött és a rozsdamentes acél evőeszközöket külön mossa el,
mivel ezen anyagok bármilyen kölcsönös érintkezése az ezüstöt
károsító kémiai reakciókat eredményezhet. Így főleg az ezüstözött
evőeszközök nem fakulnak meg és nem veszítenek a szépségükből az idő
múlásával.
• Ne tegyen a mosogatógépbe rozsdás edényeket. A rozsda a mosási
folyamat során lebegni fog (ezt nevezik „lebegő rozsdának”), ami az
evőeszközökön is megtelepedhet.
Legyen óvatos a kések tisztítása során
Főleg
a késpengéknek szenteljen fokozott figyelmet, amelyeknek az élessége a penge
magasabb széntartalmában rejlik. Ez természetesen azt jelenti, hogy a pengék
hajlamosabbak a korrózióra, főképp, ha a késeket nem tárolják és
tisztítják megfelelően. A Sola azt javasolja, hogy az evőeszközöket ne
hagyja vízben ázni vagy nedves környezetben, mivel korrózió léphet fel,
főleg a késpengék esetében. Ráadásul az evőeszközök is veszíthetnek a
fényességükből. Ez a szokványos kopás miatt történik, és a rozsdamentes
acél polírozóknak köszönhetően az evőeszközök sikeresen visszanyerhetik
a fényüket.
Még mindig helyrehozhatja az evőeszközeit, ha veszítettek a fényükből
vagy ha rozsdafoltok vannak rajtuk. Tudjon meg többet itt.