INGYEN SZÁLLÍTÁS 30 000 FT FELETTI VÁSÁRLÁS ESETÉN

Készítsen házi tésztát, akárcsak egy igazi séf

04.07.2023

Pappardelle paradicsomszósszal Martin Záhumenský receptje alapján

Készítsen házi tésztát, akárcsak egy igazi séf

Fantasztikus, friss, ízletes és felejthetetlen, mint egy toszkánai nyár. Martin Záhumenský séf egy egyszerű olasz „pasta“ – pappardelle sült paradicsomszósszal – receptjét osztotta meg velünk. Parmezán sajttal, bazsalikommal megszórva és olívaolajjal meglocsolva nagyszerű ízű. Nem nehéz elkészíteni, a gyerekek és a felnőttek is megbirkóznak vele.


pasta palte

Önnek is a paradicsomszószos tészta az egyik kedvenc gyorsan elkészíthető étele? Martin Záhumenský megmutatja, hogy hogyan emelheti kulináris élménnyé. Ahelyett, hogy száraztésztát vásárolnánk, friss tésztát készítünk. A paradicsompüré mellett fokhagymával és fűszernövényekkel sült paradicsomot is használunk majd a szószhoz. Készüljön fel arra, hogy a szokásosnál körülbelül 45 perccel több időt fog a konyhában tölteni. De az eredményért megéri!


Video


ÖSSZETEVŐK

fork

A házi tésztához:
• 400 g sima liszt
• 4 bio tojás
• 1 kiskanál tengeri só
• 1 kiskanál olívaolaj

A házi paradicsomszós­zhoz:
• 1 mogyoróhagyma
• 1 zellerszár
• 3 fokhagymagerezd, olívaolaj
• 2 kanál sűrű paradicsompüré
• csésze zöldségleves alaplé vagy víz
• 1 kg nagy paradicsom, friss fűszernövények (kakukkfű, bazsalikom, oregánó)
• balzsamecet
• egy egész fej fokhagyma,
• só, fekete bors, nádcukor
• parmezán sajt

Az elkészítéshez és a főzéshez a következőkre lesz szükségünk:
nagy fa vágódeszka | séfkés | sütőtál | kiváló minőségű vastag aljú serpenyő | tésztakészítő gép vagy sodrófa | lábas a tésztára | mély tányérok





ELKÉSZÍTÉS MENETE


pasta palte

1.

Na kuchynskú dosku nasypeme múku, dnom misky v nej urobíme jamku a rozbijeme do nej vajíčka. Pomocou vidličky zapracujeme vajíčka do múky, kým nevznikne takzvaná mrvenička. Z mrveničky rukami vymiesime hladké cesto. Vytvarujeme z neho bochník, zabalíme do kuchynskej fólie a necháme oddýchnuť cca 60 minút v chladničke.

2.

Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov. Rajčiny nakrájame na štvrtiny a vložíme do zapekacej misy vyloženej papierom na pečenie. Pridáme celú hlavičku cesnaku, lyžičku trstinového cukru, vetvičky bazalky, tymianu a oregana. Osolíme, okoreníme, prelejeme olivovým olejom a balzamikom. Pečieme 30 minút.

3.

Medzitým si pripravíme základ omáčky – soffritto*. Šalotku, zeler a cesnak nakrájame nadrobno a dozlatista osmažíme na olivovom oleji. Pridáme rajčinový pretlak, podlejeme vývarom alebo vodou, osolíme, okoreníme a dusíme cca 10 minút.

*Pozn. od autora receptu:
Soffritto sa v talianskej kuchyni používa ako aromatický základ zložený z cibule, stopkového zeleru,
mrkvy alebo cesnaku. Používa sa pri príprave jedál z mäsa, rýb aj zeleniny.


emo 1
emo 2
emo 3

4.

Z upečenej zeleniny odstránime stopky byliniek, cesnak vytlačíme a všetko vložíme do panvice so základom omáčky. Rozmixujeme dohladka, dochutíme soľou, korením a balzamikom a redukujeme na miernom ohni cca 10 minút.

5.

Cesto vytiahneme z chladničky a rozdelíme na štyri približne rovnaké časti. Trošku ho pritlačíme dlaňou a vložíme do strojčeka na cestoviny na najvyšší stupeň. Tento postup zopakujeme ešte trikrát. Potom cesto prevaľkáme cez strojček vždy na menšom a menšom stupni, až sa zastavíme na treťom. Ak nemáme k dispozícii strojček, cesto musíme vyvaľkať ručne na hrúbku cca 0,2 mm.

6.

Jednotlivé pláty nakrájame cez strojček s nadstavcom na rezance. Pomúčime, stočíme do hniezda. Ak nemáme strojček, dobre pomúčený plát zvinieme do rolády a nakrájame ostrým nožom na cca 0,7 mm hrubé pásy. Roztiahneme ich, pomúčime a stočíme do hniezda. Varíme vo vriacej osolenej vode 1 až 2 minúty.

emo 4
emo 5
emo 6

7.

Uvarené cestoviny scedíme a pridáme k omáčke, dobre premiešame a podávame ozdobené sviežimi cherry paradajkami, nastrúhaným parmezánom, bazalkou a preliate extra panenským olivovým olejom. Dobrú chuť! 

Dobru chuť

Emo 7




martin


podpis
V roku 2015 získal prestížne ocenenie kuchár Veľkej Británie – UK Game Chef of the Year ako vôbec prvý cudzinec v histórii. V Londýne pôsobil 11 rokov a skúsenosti zbieral v reštaurácii Gordona Ramsayho či v reštauráciách ocenených hviezdami Michelin. Neskôr žil v Toskánsku, kde takmer 6 rokov organizoval obľúbené gurmánske pobyty. Známy porotca zo súťaže MasterChef sa po 20 rokoch vrátil na Slovensko. Momentálne pracuje na otvorení vlajkovej reštaurácie svojej značky Pappa Mia v Prešove.






pasta palte